DE RAMP VAN 1 FEBRUARI 1953.

ik was 3 ½ toen de watersnoodramp kwam. Over de ramp kan ik kort zijn. Ik herinner me heel vaag dat ik vanaf Tienhoven 1 door nicht Wouda van tante Neel en oom Mathijs(Merties) Goedegebuure door ongeveer 75 cm water door de Tienhoven naar nummer 13 werd gedragen. Op de zolder van opa Willem van Vossen van ongeveer 4 bij 4 meter zaten we met ik schat 15 personen waaronder de fam. Piet Fase uit de Julianastraat.
De volgende morgen zijn we naar de Javadijk gebracht waar we bij moe Kaatje gingen logeren. Ik werd door tante Mientje gedragen maar door het uitgespoelde gat in de Voorstraat van wel 3 meter diep werd ik door een man naar de overkant van dat gat gedragen.
Verder herinner ik me de dagen daarna dat boerenkarren af en aan reden met allemaal verdronken vee. Ze reden via de Noordstraat naar de toenmalige oude haven.


Moeder, Wim, Jap, Willie en ik zaten op zolder toen het water met kracht tegen ons huis stroomde. Pa, Janna(toen 19 jaar oud) en Leentje (17 jaar) waren naar 't Nieuwlandje om aardappelen en uien veilig voor het zoute water te stellen. Het kon bijna niet anders of er zou een dijk doorbreken. Zij rap naar de volkstuintjes die ter hoogte van nu de Deubraek lagen. Daar snel wat zakken op de fietsen getast en snel terug naar huis. Inmiddels was achter in 't Nieuwlandje de dijk doorgebroken en net toen ze veilig de molendijk bereikten waren de sloten naast hen al vol gestroomd. Maar eer zij 100 meter verderop bij ons huis aankwamen stroomde het water via een laag gedeelte van de dijk, de coupure naar 't wegje (Suzannaweg), er overheen precies tegen ons huis aan. Ze konden ons niet meer bereiken. Moe die half door het raampje stak werd door Pa toegeroepen om niet te springen. Wij konden ook niet meer naar beneden omdat de trap inmiddels in de gang dreef. Pa, Janna en Leentje zijn toen over de Molendijk en de Bredenvlietsedijk de polder in gelopen tot ze bij een wat hoger gelegen boerderij kwamen waar ze de nacht verder doorbrachten. Wij werden van de zolder gehaald door de fam. van Oom Merties en tante Neel. Ik werd gedragen door ik dacht Jan de Voogd van de Straaten of nicht Wouda en werden overgebracht naar Tienhoven 13 van opa Wullempje. Daar kwam ook de fam. Piet Fase nog bij. Verder tante Tona, tante Mientje en nog enkelen. Voor mijn gevoel wel 20 man op een zoldertje van 4 x 4 meter. Al met al grote bende maar niks vergeleken met allen die in die stormnacht dierbaren hebben verloren.

Geboortehuis Tienhoven 1. 'Achter 't muurtje' noemden we dat hier. Een Hongaarse  fotografe, Eva Besnyö nam deze foto zomer's na de ramp van 1953.

vlnr: Tjeeuwtje den Engelsman(ome Kè, neef van moeder Koosje), broer Wim, neef Jan Goedegebuure van tante Neel en oom Merties Goedegebuure), Iza v.d. Boogaart, Lia Vroegop, zus Willy met fiets, Theo v.d. Male, broer Jap achter 't raampje, Betsie van Poortvliet, Wim Fase, Nicht Corrie van tante Neel.


Opa Willem van Vossen. Geboren 8 augustus 1871. Overleden 27 mei 1957 op 85-jarige leeftijd. Ik ben op zijn verjaardag geboren en ze zouden me eigenlijk Wim willen noemen. Er was alleen één maar! Ze hadden broer Wim al!

Opa scheen een vroom mens te zijn geweest. Pa Bram heeft hem slechts één keer een vloek horen zeggen. Opa was bezig in 't schuurtje in Tienhoven 13 toen hij met een hamer op een duim sloeg. Het zal wel vreselijke pijn hebben gedaan want  hij slaakte de volgende krachtterm: POTVERRRR!!!

Ik was zeven toen opa overleed maar toch heb ik hem nauwelijks gekend. Ook hier laat mijn geheugen me in de steek. 

Overigens heb ik opoe nooit gekend. Dat was Janna Kurvink geboren op 7 maart 1872 en overleden op 15 maart 1941. Net 69 jaar oud dus.

wil je meer over mijn familie weten ga dan naar mijn familie.

De bron is hoofdzakelijk het Zeeuws Archief. Wat je daar allemaal niet kunt vinden zeg! 

https://www.zeeuwsarchief.nl

Maar ook vele stambomen van anderen heb ik doorgespit. Online begraafplaatsen is ook een handig medium. Ik probeer de bron zoveel mogelijk te noemen.